14 неща, които не знаете за Tesla електромобил

Колко неща знаете за един електромобил?

Да, че работи на ток, че е екологично по-чист от бензиновият или които и да било друг мотор с вътрешно горене. Правилно. Но нека да погледнем една марка, която се превърна в толкова голям производител, че със сигурност има неща за които и вие не знаете.
1. Илон Мъск не е основател на компанията.
Илон не е основател на компанията, но я е искал. Може да е главен изпълнителен директор, но не той е направил електромобила. За това, може да прочетете по-подробно в интернет, но за да са по-достоверни думите ни, нека ви попитаме нещо – кога за последно сте гледали Елън и сте оставали с впечатлението, че той е направил електромобила?

2. Електроавтомобилите Tesla са първата автокомапния, която да пусне автомобил от Silicon Valley.

Silicon Valley е по-скоро място за компании, които имат интерес към онлайн услугите – уеб сайтове, магазини и прочее. Какво пък, ще прави там един завод за електромобили? Е, ето, че това е първата кола произведена там. Може би, Илон Мъск е харесал интернета там повече.

3.  Tesla Model S е бил първият луксозен и премиум електромобил в света.

електромобил

Това е доста логично, като се има предвид, че това е и първата сериозна електрическа кола, която да излезе в масово производство. Не всеки разбира от електрически коли, но иска да се предвижва със своята кола от точка А до точка Б. Е, Илон Мъск не е искал да сте инженер за да предвижите колата от едно място до друго. Ето защо е направил първият електромобил удобен и достатъчно луксозен за всеки пътник.
4. Всички патенти, които компанията прави за Tesla автомобилите са с отворен код.

Какво означава отворен код – това, че всеки може да бърника в кода, да променя нещо, да подобрява или да настройва по свой вкус. Това е страхотно, защото ако разбитате повече от кодиране, можете да нагласите този електромобил да е изцяло по ваше желание. Всяка програма, всяко нещо, всичко!

5. Tesla Model X е най-скъпата електрическа кола в цялата линия Tesla.

Все трябва да има нещо, което да е изключително скъпо в каталога. С ценови етикет от 140.000 Долара, този автомобил съчетава спортно движение с тяло на джип и интериор на космическа совалка. Само си представете колко много функции са заложени в ценови етикет от 140 хиляди долара! За електроавтомобил!

6. От 2016 всички електромобили с марката Tesla, ще бъдат произвеждани с програма за автономно шофиране.

Представете си само – отивате, купувате си я, а тя сама се прибира в гаража. И това е при всеки модел, дори базовият. Какво ли се опитва да направи Мъск с това въведение? Какво ли се опитва да постигне при електромобилите?

7. Tesla софтуера може да се надгражда по въздуха.

Електроавтомобил с възможност за надграждане по въздуха – това си звучи като стандарт. Да, но не и когато няма включен начин за връзка като wifi Или Bluetooth. Вероятно, компанията използва дългообхватни антени или дори сателити, за да може това да бъде възможно, но пък си представете какво удобство би било.

8. Електромобил на Tesla може да се паркира сам или да бъде извикан на дадена дестинация.

Представете си колко готино би било просто да оставите колата на пътеката пред вкъщи и тя да се паркира сама в гаража като – сама отвори вратата, влезе вътре и затвори вратата без ваша помощ. Всичко това би било уникално, ако може и сама да се зарежда.

9. Първият електромобил на Tesla – Roadster – е бил пълен провал.

Хей, няма как да създадеш чудо от първия път! Трябва да опиташ, да надградиш, да подобриш грешките си, докато не получиш нещо перфектно.

10. Моментният Tesla Model S P100D е най-бързо ускоряващият продуктов автомобил в света.

Електромобил или не, тази кола ускорява за 2.28 секунди от 0-60 mph. Това си е бързо! Адски бързо за кола, която е пусната в масово производство. Дори да изглежда леко обикновенна, леко смотана, електромотора под капака е уникален.

11. Тесла има огромна мрежа от зареждащи колонки по целия свят.

Не може да продаваш този електромобил с толкова добри показатели на всички в света и да не направиш колонки за зареждане! Е, има и такива, които не са собственост на Tesla, но все пак, компанията държи най-големият дял на колонки за зареждане на електромобили в света.

12. Tesla Model X е най-безопасната кола в света.

Дори и да е електромобил, тя е натъпкана с толкова много технология, че едва ли има начин да се притесняваме за нещо. Толкова много джаджи и толкова много камери – няма как да пострадаме.

13. Гига-Фабриката на Tesla, ще е втората най-голяма сграда в света.

14. Тесла за малко не е била купена от Google.

Още през 2013, компанията се е борила за продажби и Илон дори е обмислял сделка за автомобилите, когато с последен напън е уволнил всички продавачи и мениджъри, повишил е новаците и им е казал „не ме интересува каква работа вършите – сега продавате коли“. И ,успех!
Ако искате да видите оригиналното видео с малко повече информация за този уникален електромобил, ето: