От петролен автомобил в Електромобил – Струва ли си?

А вие искате ли да си направите електромобил?

Не си мислете, че само на вас ви е минавала тази идея през главата – да си извадите бензиновият/дизелов мотор от колата пред блока и да поставите някой електродвигател. На теория е така, постижимо е, да не говорим, че има и хора, които го правят. Обаче далеч не е толкова просто колкото звучи. По-запознатите от вас, ще се досетят, че ще трябва изключително много неща да се преправят – светлини, окабеляване, окачване, подпори на двигателя, скоростна кутия и още и още.

Ако наистина сте си го мислили да го направите, запитвали ли сте се – защо ми е да го правя?

Така де, защо наистина ви трябва всичко това – да си изхабите времето в търсене, намиране, преправяне и още? За да спестите някакви пари, когато презареждате? Ами, по-евтино би било ако си купите електромобил. Ще спестите много повече време и пари. Определено пари.

електромобил

Двигател за електромобил не се намира в железарията!

Може да познавате някой, които има такава преработена кола. Питали ли сте го колко му е струвало? Някой може да каже някаква по-малка сума, защото е имал частите, други биха теглили и заем, но нека не се отклоняваме. Трябва да внимавате каква кола имате и какво точно можете да сложите в нея. Какъв електромотор, какъв размер на батерията и прочее и прочее. Едно нещо, което би било изключително вероятно при много от родните автомобили по пътищата е проблемите по колата. Тези, които вече съществуват – ръжда, тампони, окачване, под и какво ли още не. Когато видите всички тези проблеми, много е вероятно да се откажете и да трябва да събирате колата отново.

От гледна точка на време, пари и резултат – цялата тази идея за променянето на двигателя си изглежда напълно безсмислена от моя гледна точка. Както казах обаче, има много хора които го правят на всякакви автомобили – както в България така и в чужбина. Ето например следващото видео показва как в едни 28 минути човекът е преобразил задвижващата система на своя автомобил и го е направил на електромобил.