електроавтомобил евтин

Електроавтомобил – по-евтин и по-екологичен?

Всеки електроавтомобил е екологичен, но дали е толкова евтин?

Дали в условия на финансова криза, дали защото всеки започна да мисли за здравето на планетата или просто защото Елън Мъск реши да прави електрически автомобили, но този пазар серозно започна да се разширява. Нека да започнем с убеждаването, че един електроавтомобил е по-добър от това, че неговата ефикасност на движение възлиза на 85%, а докато ефикасността на двигателя е само 20%. Това означава, че ако заредите за 100 литра, то само 20 литра, ще бъдат използвани, а другите, ще се загубят в триене и топлина.
На каква цена е всичко това обаче? Ако не сте запознати, един електроавтомобил може да измине около 100км с едно зареждане. Естествено, в някакъв момент това ще се увеличи, но за момента положението е такова. Един киловат час струва 15 стотинки, а пълното зареждане на автомобила, ще ви струва около 2-3 лв.

Една проста сметка показва още неща за електроавтомобилите.

Да си представим периода от една година с един автомобил – гориво, филтри, масла, гориво и други дребойли, които добавят към цената на автомобил с двигател с вътрешно горено. Не казваме, че електроавтомобилите не харчат никакви консумативи, но дори горивото ще е в пъти по-евтино на годишна база, ако за година изминавате 50 000.  Един автомобил би харчил около 8/100 литра на годишна база. Това би възлизало на около 5475 евро (приблизително), а с електроавтомобил би било 575 евро. Много по-евтино и екологично.
Както вече казахме, един електроавтомобил би бил много по-полезен за близки разстояния – магазина, баба на село и други потребности. Не се препоръчват, а и не позволяват да бъдат изминавани големи разстояния. Естествено идва и проблема с зареждането. Не може да тръгнете за морето и по пътя да питате във всяко село дали може да си заредите колата!