електромобил

Време ли е да си купите електромобил?

Време ли ви е за електромобил?

Така де, цялото интернет пространство е гръмнало за електромобили, как електричеството за тях струва стотинки, можете да изминете хиляди километри и прочее и прочее. Едва ли не сте го виждали. Та вие сте в нашият сайт и ние за това говорим.

Някой хора наистина си мечтаят за електромобил. Евтино гориво, евтина поддръжка, няма такава голяма нужда от консумативи. Какво ви спира да си вземете един? Ами, причините далеч не са една, две.
Да започнем с парите. Въпреки, че ги предлагат като изключително евтини автомобили, най-евтината кола, която се движи с електричество струва около 10 000лв. За един човек, това може и да е непосилна сума.Да оставим парите настрана за електромобил.

Да кажем, че можете да отделите съответна сума пари и сте се спрели на електромобил. Без значение някаква марка, модел, мощност или каквото и да било. Наличността, ще е вашият втори проблем. Модерните, масови автомобили са вече и на списък за изчакване. Като пример, можем да ви дадем Tesla – там се чака около 2 години за да вземете един от базовите модели.
Това си е доста време за една кола. Много от вас, които са на повече години, знаят, че за старите руски автомобили се е чакало по 10 години. Това си е толкова много време, че един човешки живот може да се преобърне до тогава (то и за по-малко време може). Ако нямате нервите да чакате, може да си вземете електромобил на по-малко популярна компания. Сами обаче разбирате рисковете от това. Не се знае колко точно е добра колата, колко време, ще траят батериите и всичко останало.

Електромобил на домашен ток?

Това би бил най-големият ни проблем. В чужбина, можете да си заредите електромобила от вкъщи. Кабела през прозореца и готово. Но в България, това може да се окаже проблем за доста семейста.

  • Защо? Ток като ток. Включвам и се зарежда.

Да, но не е толкова просто. Ако живеете в стара къща или никога не сте обновявали ел.инсталацията, вероятността да не ви стигне тока за нещо друго е много голяма. Някой от електромобилите се зареждат и с трифазен ток, така че това още повече, ще усложни нещата. Това е най-големият проблем за които ви говорим. Няма проблем дори да живеете на 2 етаж да си пуснете един 25 метров кабел до колата и да я зареждате нощем. Това не е толкова фатално.
Вижте също – Какво не знаете за електроавтомобилите?

Електромобил срещу крадци?

Още няма големи репортажи за кражби на електромобили. Това не означава естествено, че не може да се случи. Друг проблем например е, ако си зареждате колата нощем с кабел през терасата, може някой да ви среже кабела „на майтап“ или дори да го открадне, ако е достатъчно лесно извадим. Дори това да не нанесе големи щети на вашият автомобил, все пак е неприятна загуба.

Това което бихме ви посъветвали е, да мислите предварително за всяка ситуация, която може да се случи на електромобилът ви.